Χρησιμοποιώντας τις ερωτήσεις

Τις προάλλες έγγραφα για το πως έξυπνα sites έχουν τον τρόπο τους να σε κερδίζουν με μικρές λεπτομέρειες. Πριν λίγες μέρες το ξαναείδα αυτό με ένα διαφορετικό τρόπο σε ένα διαφορετικό site.

Τις τελευταίες μέρες ανακαλύπτω (ξανά) το Quora και τη δυνατότητα του να κάνεις και να απαντάς σε ερωτήσεις σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Σαν υπηρεσία έχει ακόμα διάφορα θέματα όπως για παράδειγμα την πολύ εξειδικευμένη χρήση και το πολύ περιορισμένο κοινό (δε συζητάμε καν για την ελληνική αγορά). Παρόλα αυτά όμως έχω δει ότι αποδίδει σε κάποιες περιπτώσεις και άρχισα να πειραματίζομαι περισσότερο μαζί του.

Μεταξύ άλλων ανακάλυψα ότι είναι πολύ εθιστικό και το ενδιαφέρον είναι ότι είναι εθιστικό όχι μόνο στην ανάγνωση και την ενημέρωση αλλά και στην παραγωγή περιεχομένου – κι αυτό είναι ιδιαίτερα σπάνιο. Δεν πάει να είναι κοπιαστικό το να κάθεσαι  και να γράφεις απαντήσεις σε ερωτήσεις αλλά σου αφήνει ένα θετικό συναίσθημα η διαδικασία – και όχι μόνο το αποτέλεσμα (όπως είναι συνήθως στο γράψιμο).

Ούτε λίγο ούτε πολύ πρέπει να αφιέρωσα μια ολόκληρη μέρα στο Quora  – με τα αναπόφευκτα διαλείμματα από τα πανταχού παρόντα distractions – αλλά το αποτέλεσμα ήταν κάπου σε κάποιο server να χτυπήσει ένα καμπανάκι και να μου έρθει το παρακάτω email:

Quora support email

Το Quora έχει σύστημα για να «προσέχει» τους πολυγραφότατους χρήστες και να επωφελείται από αυτούς! Ταυτόχρονα κάνει να νιώθουν σημαντικοί όσοι αφιέρωσαν το χρόνο τους για να προσφέρουν περιεχόμενο (ίσως ότι πιο πολύτιμο υπάρχει εκεί έξω σαν currency αυτές τις μέρες – πέρα από φυσικά την προσοχή, που παραμένει πανάκριβη).

Περιττό να πώ ότι απάντησα δεόντως και μαζί με τις διάφορες άλλες μικρές καινοτομίες που είδα στο Quora (πχ όλα τα links γίνονται αυτόματα expand σε SEO-friendly links – αλλά μόνο αν όντως το θες, τα περισσότερα πράγματα γίνονται χωρίς να αλλάζεις σελίδα, κλπ), η υπηρεσία ανέβηκε πολύ στην υπόληψη μου.

(Φαίνεται πολύ περισσότερα χρόνια πριν αλλά στο αγγλικό blog μου για startups και επιχειρηματικότητα, είχα γράψει το 2009 για μια μηχανή αναζήτησης ερωτήσεων. Όχι ακριβώς το ίδιο αλλά αρκετά κοντά στο Quora.)